Ipomoea

Solist: Emelie Widlund. Text & musik: Thelma Lee, Emelie Widlund. Gitarr & bas: Kuno Jansson. Producent: Thelma Lee

Spotify / iTunes / Wimp /


Ipomoea är vald till DivaMusics “Goda Gärning”
där vi skänker förlagsintäkterna till Barncancerfonden.
Så genom att köpa låten så gör du
samtidigt en god gärning.

Emelie och Thelma skriver en låt för Barncancerfonden
Låtskrivarna Emelie Widlund och Thelma Lebert möttes på musiklinjen på Stockholms Estetiska Gymnasium där de båda gick inriktningen sång. Tredje året på gymnasiet hade de ett skolprojekt där man skulle spela in en skiva. Thelma brukade skriva engelska texter, men eftersom Emelie är influerad av svenska artister så bestämde de sig för att skriva låten på svenska.

Först möttes de hemma hos Emelie och började improvisera melodier med gitarrkomp. Efter en diskussion om hur det materiella har tagit över mer och mer så föddes idén till temat på låten. Thelma berättade om den thailändska pojken ”Lanta Boy” som hade leukemi. Hans föräldrar ägde en restaurang på ön Koh Lanta och intäkterna från det året skulle gå till hans operation innan han fyllde åtta år. Men just det året så kom tsunamin och föräldrarna stod förtvivlade utan inkomst med en son som sakta tynade bort. Thelmas föräldrar som bodde i Thailand samlade in donationer till en fond som gjorde att han kunde hitta en donator, flygas upp till Bangkok och genomgå den tuffa benmärgstransplantationen. Efter fem år av återbesök blev han äntligen friskförklarad och idag är Lanta Boy en livsglad 16-åring!

Detta var en solskenshistoria men så slutar det inte alltid. Den historien inspirerade till låtens tema, som handlar om ett barn med leukemi. Men låten handlar också om att se utanför det materiella och uppskatta det som verkligen betyder något i livet.

Blomman för dagen
Emelies morfar har i flera år planterat en växt som kallas Blomman för dagen, på latin också kallat Ipomoea Purpurea. Blommorna öppnar sig på morgonen för att sedan vissna på kvällen samma dag. Detta inspirerade till namnet på låten, som är en metafor för de cancersjuka barn vars historia inte får samma lyckliga slut som ”Lanta Boy”. Med låten hoppas låtskrivarna att väcka en tankeställare hos lyssnaren och få folk att titta upp från sina egna hektiska liv.

ThelmaLeeFotoEgen
Thelma Lee
Thelma Lebert, som också går under låtskrivaraliaset ”Thelma Lee”, jobbar som topliner och textförfattare från en studio i Stockholm. Thelma är en av låtskrivarna bakom artisten Emerentia. Debutsingeln ”Wasting Water”, som Thelma skrivit texten och delar av melodin till, låg topp 10 på iTunes och P3’s Digilistan. Thelma var också med och skrev Emerentias andra singel ”Silver Bullet” som släpptes i mars 2014 via Warner Music.

En tidig utmärkelse i karriären var när Thelma fick sin låttext ”Love Unwanted” placerad som en av fem finalister bland 60 000 sökande i den amerikanska låtskrivartävlingen ”Song of the Year” 2010.  Dessutom kom låten “Real Life Fairytale”, som Thelma skrivit texten till, på delad tredjeplats i den stora finalen av “Svensktoppen Nästa” 2012.

Som studerande på den prestigefyllda yrkeshögskolan Musikmakarna var Thelma en av 30 elever som handplockades av en jury med representanter från hela svenska musikbranschen. Under utbildningens andra år praktiserade Thelma i ett låtskrivarteam mot uppdrag från TEN Music Group (Icona Pop, Zara Larsson, Elliphant) och senare även på leads från Universal Music Group.

Thelma är specialiserad på engelska texter och jobbar både med att skriva text till färdiga melodier, toplina på tracks och co-writa. Numera jobbar hon också mycket med att skriva material tillsammans med artister och att utveckla nya artistprojekt, hellre än att enbart skriva pitch-låtar. Efter utbildningens slut i maj 2014 har Thelma siktet mot USA och musikbranschens mecka Los Angeles, där hon redan skapat sig en del värdefulla kontakter.
Användarnamn på Diva: Popnotch

EmelieWidlundFotoEgen1
Emelie Widlund
Jag heter Emelie, är 21 år, född och uppvuxen i Stockholm på Södermalm. På min fritid gillar jag att umgås med min familj, mina vänner, att spela fotboll och självfallet att sjunga. När jag sjunger är det helst svensk musik, av anledningen att jag tycker att det berör mig mer, de ligger mig närmare hjärtat. Min största svenska idol, redan som liten, är gruppen Bo kaspers orkester.

Jag har som liten inte alls sysslat mycket med musik, när jag sökte in till musikgymnasiet hade bara min mamma hört mig sjunga en gång. Många brukar ju säga att de har sjungit hela livet, det har även jag men inte på en professionell nivå förrän jag började gymnasiet. Musiken är verkligen något jag drömmer om att få arbeta med. Jag älskar att beröra människor och att kunna förmedla saker genom att sjunga.

Jag och Thelma Lebert, som är låtskrivarna till låten Ipomoea, hade i gymnasiet en musikuppgift, att producera en låt. Jag har aldrig tidigare skrivit en låt, så det var nytt för mig. För Thelma var det också nytt då hon mest skriver på engelska. Vi skrev låten på två dagar. Första dagen var vi hos mig och andra dagen hos Thelma, det bör tilläggas att vi spelade in låten i Thelmas pappas husvagn. Det var svettigt, eftersom det var sommar, men efter några tagningar satt vi låten helt. Vi hade väldigt kul när vi skrev låten, både tårar och skratt var involverade. Användarnamn på Diva: EmelieWidlund

Text till Ipomoea
Att vara bara fem år och inte ha något hår
Allas blickar strör salt i dina sår
Och på natten ligger du där och räknar de år du har
Men på morgonen finns monstret under sängen kvar

Du vill ha en dyr bil, större hus, ny mobil
Men jag vill bara leva
Du vill vara populär, starta eget, bli kär
Men jag vill bara leva
Du vill någonting som du inte är
Men jag tar både lycka och misär
Jag har bara en dag kvar att leva
För jag är en Ipomoea

Att bara se sitt barn tyna bort
Och veta att det inte finns något hopp
Mamma och pappa skulle ge dig allt de har
Men det enda du önskar dig är att ha mer tid kvar

Du vill ha en dyr bil, större hus, ny mobil
Men jag vill bara leva
Du vill vara populär, starta eget, bli kär
Men jag vill bara leva
Du vill någonting som du inte är
Men jag tar både lycka och misär
Jag har bara en dag kvar att leva
För jag är en Ipomoea

(Mellanspel)

Du vill ha en dyr bil, större hus, ny mobil
Men jag vill bara leva
Du vill vara populär, starta eget, bli kär
Men jag vill bara leva
Du vill någonting som du inte är
Men jag tar både lycka och misär
Jag har bara en dag kvar att leva
För jag är en Ipomoea