1. Allmänt

Etik & Moral – Code of Conduct

Som medlem i DivaMusic så tillämpar vi ”etik och moral” som bra nycklar för ett positivt arbetsklimat medlemmarna emellan. Vi utgår vi från att vi alla är en samling entusiastiska, skapande och glada människor med musiken som vår starka ledstjärna. Vanligt sunt förnuft brukar räcka långt, men kan ha olika innebörd för olika personer. För att DivaMusic ska generera en konstruktiv och utvecklande miljö där vi kan arbeta tryggt med ett gemensamt mål att få fram bra musik – då behöver vi alla ha samsyn i en sådan gemensam vision!

Ser vi att det förekommer brott mot ”Etik & Moral” i någon form så tar vi kontakt med medlemmen och förbehåller oss också rätten att stänga av en medlem och radera dennes profil som nästa steg. Misstänker eller har du indikationer på att en annan medlem inte följer dessa förhållningsregler så får du gärna berätta det i ett mejl till info@divamusic.se

FixHit – en Premiumtjänst

Hur använder jag tjänsten FixHit?
FixHit är en tilläggstjänst som ingår i ditt Premiummedlemskap! När du skapat en melodisnutt eller skrivit en text så har du i juridisk mening per automatik blivit upphovsmakare och äger rättigheterna till det du skapat. En låt består oftast av text, melodi, musik och slutligen en produktion som får den att låta på ett visst sätt.

Ladda upp
Du kan lägga upp en Mp3 med ett track, melodi eller text insjungen med eller utan ord. Väljer du att lägga upp ett dokument med text eller noter så är det också en väg att gå för att presentera din låtidé.

Via FixHit ger du andra Premiummedlemmar tillgång till din låtidé för att du ska hitta ny kompetens som kan förädla och ta din idé ett steg närmare färdig produktion. Du lägger upp dina idéer och samtidigt beskriver vilken inriktning du tänkt dig alternativt lämnar fria händer till nya kreativa idéer. Ju tydligare önskemål du har desto lättare infrias dina förväntningar. Du har i samband med första uppladdningen vetorätt till vem du vill samarbeta med.

Om du inspireras av en förädlad version som tar låten vidare till nya höjder så ska självklart upphovsrätten delas med den som gjort detta möjligt! Även en solist med “rätt” röst kan i slutändan vara avgörande för om låten lyfter eller ej. Känner du att du har svårigheter med ett generöst tankesätt så undvik tjänsten FixHit.

På albumet ”Från Byhåla till Storstad” så har vi många lyckade exempel på hur en låtidé tagit sig från byrålådan till färdig, utgiven produktion när man har valt att samarbeta och delat upphovsrätten med de som varit med och skapat låten. En låt som man själv tror på och har en andel i är man beredd att jobba för.

I din profil hittar du en flik om FixHit där du kan ändra namn, beskrivning samt ta bort tidigare uppladdade filer.

Ladda ner
Överst på hemsidan finns en länk till FixHit där du går in utifrån rollen som Topliner, Lyricist, Trackmaker eller Producent för att aktivt erbjuda din hjälp att förädla eller färdigställa uppladdade låtidéer som du känner dig inspirerad av. Även om tio medlemmar laddar ner en låtidé och förädlar t ex en text med nytillkommen melodi, eller färdig mix och produktion, så ligger vetorätten på den eller de som jobbat med låten på föregående nivå. Inga anspråk på ersättning ska göras för ”ogjort arbete” då vi utgår från kreativiteten och glädjen i musikskapandet men samtidigt accepterar att vi trots allt har olika tycke och smak.

I samband med att du som text- eller låtskrivare har accepterat t ex ett track gjort av en annan DivaMusic medlem så har ni per automatik delat upphovsrätten mellan er. Ni väljer själva att använda er av Divas meddelandefunktion eller egna kontaktvägar. Ni bestämmer också vem av er som laddar upp en förädlad version av er gemensamma låtidé som behöver ytterligare hjälp från fler medlemmar.

När du laddar ner någon annans verk på din dator tar du också på dig ett ansvar att vårda färdigt som ofärdigt material, av respekt för upphovsrätten! Du bekräftar att du förstått och accepterat innebörden av FixHit oavsett om du laddar upp eller ner en fil. DivaMusic loggar elektroniskt alla händelser som sker under tjänsten FixHit.

Ni är förstås välkomna att skicka in färdiga alster till demo@divamusic.se om ni inte har andra planer för låten. Låt oss göra bra musik!

Vad är DivaMusic?

DivaMusic har ambitionen att bli Sveriges mest självklara medlemsbank för Låtskrivare, Solister och Producenter där bra låtar kommer fram och släpps på CD och nerladdningssajter. Du får äntligen fokusera på låtskrivandet och DivaMusic hjälper dig att färdigställa verket med rätt samarbetspartners. Du som är Premiummedlem kan ju aktivt själv hitta dina samarbetspartners för dina projekt.

Vad är en Länsdiva?

Vi har 21 län i Sverige. Ett av DivaMusics mål är att ha varje län representerat. Allt efter medlemsantalet ökar så får vi också mindre möjligheter från centralt håll att hålla oss á jour med alla medlemmar och utser alltefter en regionsansvarig för respektive län en sk Länsdiva. Vi ser att Länsdivan är aktiv inom musiken och kulturen på något sätt och har befintliga eller bygger upp kontakter och kunskaper inom sitt län. Har koll på vad som händer med musiktävlingar och liknande evenemang, känner till vilka inspelningsstudios, producenter mm som finns i närområdet. Fångar upp talanger och hänvisar dem till vår medlemssajt. Är den som på sikt välkomnar nyregistrerade medlemmar i sitt län och är behjälplig med tips och råd. Länsdivan bloggar också när något intressant händer, kanske en gång i månaden via vår blogg på hemsidan samt via Divas Facebooksida.

En kort anekdot. En av våra medlemmar hörde av sig och berättade att det arrangeras en Pridefestival i Örebro för första gången 2013. Det behövs musik till en festival och vips kunde vi förse festivalledningen med en passande låt som kanske får chans att spelas där. Sitter vi på andra platser i Sverige har vi ingen aning eller möjlighet att få kunskap om detta så Länsdivan kommer få en betydande roll i nätverket framöver.

Här följer en lista som kommer uppdateras och förhoppningsvis bli komplett under året:

Blekinge: vakant

Dalarna: vakant

Gotland: vakant

Gävleborg: vakant

Halland: vakant

Jämtland: vakant

Jönköping: vakant

Kalmar: vakant

Kronoberg: vakant

Norrbotten: Ulrica Thörnqvist,  anv. namn “Ulrica”

Skåne: vakant

Stockholm Söderort: Mattias Nylander,  anv. namn “MATTIAS-NYLANDER”

Stockholm Västerort: vakant

Stockholm Norrort: Maria Sedell, anv. namn “MAZINGMARYROCKS”

Södermanland: vakant

Uppsala: vakant

Värmland: vakant

Västerbotten: vakant

Västernorrland: vakant

Västmanland: vakant

Västra Götaland : Jonas Wadenbrandt,  anv. namn “WADENBRANT”

Örebro: Helena Salo, anv. namn “HESAL22″

Östra Götaland: vakant

Vad gör jag om jag inte vill samarbeta med en medlem?

Oavsett om du är Basmedlem eller Premiummedlem så kan du ta emot förfrågningar om samarbete från andra Premiummedlemmar. Om samarbetet gäller att färdigställa en låtidé till lyssningsbar demo så krävs det att du och alla inblandade tror på låten. Om du inte tror på låtidén så håller vi alltid en vänlig ton och svarar att jag inte är intresserad av samarbete just kring denna låt exempelvis. Samarbete ska vara lustfyllt och intressant.

2. Registrering & Medlemsnivåer

Betalning via PayPal

När du väljer Premiummedlemskap så sköts betalningen via det välrenommerade företaget PayPal.com där du lätt skapar ett konto eller använder kreditkortsbetalning via deras krypterade sida.

För vem och vad är Stallet?

Varje musikförlag har ett stall och här hittar du alla medlemmar som valt att registrera sig under en, två eller tre kategorier – Låtskrivare, Solister och Producenter. Som Premiummedlem kan du också aktivt ta kontakt med andra medlemmar för samarbetspartners för att färdigställa din låt eller hjälp på annat sätt. Se Premium- respektive Basmedlem för mer info.

Företag som användarnamn?

Ditt användarnamn kan du välja som en kombination av ditt vanliga namn eller annat valfritt. Har du eller väljer ett företagsnamn så kommer inte profilen att godkännas då det strider mot DivaMusics policy där medlemsbasen är byggd för privatpersoner. Vill du göra reklam eller länka till ditt företag så finns t ex bannerannonsering eller andra samarbetsformer, hör vidare på info@divamusic.se

Förkorta och konvertera till Mp3

Göra om en wav-fil till mp3 går jättesnabbt!
Du behöver inte ladda ned något program utan gör det online!
http://media.io/

Korta ned en mp3
Du kan sedan ta din nya mp3 och korta ned den med ett annat online program och välja ut de ”30 sekunder” du tycker är bäst!
http://cut-mp3.com/

Röstprov
Om du är solist och vill göra superenkla röstprov kan du prova detta gratisprogrammet http://audacity.sourceforge.net/ Du kan tom använda datorns inbyggda mikrofon. Tanken på sikt är att det skall finnas producenter i ditt närområde som skall kunna hjälpa till med detta!

Forum och Facebooksida

Forum är alltid uppskattat när många likasinnade hänger på samma webb. Vi har valt att göra en sluten grupp “DivaMusicForum” som alla Premiummedlemmar har tillgång till. DivaMusic sida är en allmän sida på Facebook som är publik utåt där admin och Länsdivor har möjlighet att informera.

Hur registrerar jag min profil?

Under Stallet visas alla registrerade medlemmar. Första gången registrerar du din profil så gör du ett val som Basmedlem eller Premiummedlem. För betalfunktionen så får du större frihet och fler tjänster att tillgå och betalningen sköts via PayPal eller bankgiroinsättning. En medlem kan välja 1-3 kategorier (Låtskrivare, Solister och Producenter) eller kombinationer därav. Efternamn och e-postaddress kan bara ses av admin, andra fält är synliga för alla. Du får bestämma ett användarnamn och lösenord för att kunna logga in. Efter registrering får du ett bekräftelsemejl till den e-postadress du uppgivit. Det som syns för andra medlemmar  i Stallet är användarnamnet så tänk till så att du väljer det med omsorg. Efter aktivering kan du när som helst korrigera dina uppgifter i din profil, förutom användarnamnet. En neutral avatar finns i blått eller rosa men kan också ersättas av en valfri bild som du kan ladda upp.

Postadressen är fritext så se till att du stavar rätt så att du dyker upp om någon söker just en medlem i t ex “Allllingsås”. Listan över län är praktisk för att kunna utöka sitt sökområde om det inte finns en producent i just Alingsås men kanske i grannkommunen Herrljunga eller i närbelägna Göteborg. Födelseår är inte till för att diskriminera vissa åldersgrupper utan är ett hjälpmedel om du t ex söker barn och ungdomar till ett musikprojekt. Också en indikation för DivaMusic när vi behöver ha målsmans underskrift i de fall vi ingår ett avtal. Din kommun och län visas också i sammanfattningen på varje medlem.

Observera att när du aktiverat ditt konto så behöver du logga in på din profil och gå till Redigera för att komplettera de kategorier du valde. När informationen är komplett så sparar du det via knappen längst ner innan du kompletterar nästa kategori. Nu är fullt sökbar i Stallet!

Instrumentalist

Efter önskemål har nu en flik för instrumentalister dykt upp i tillägg till Låtskrivare, Solister och Producenter. Väjer du “Sträng” i instrumentkategorin så kan du också uppge “elbas, gitarr, cello” i fritextrutan. Fördelen när du kommaseparerar flera instrument så blir det lättare att söka ett specifikt instrument under filterfunktionen i Stallet.

Kan jag ändra och radera min profil?

Du kan när som helst ändra i din profil som blir synliga och sökbara direkt efter när du sparat ändringarna. Det enda som du inte kan ändra är användarnamnet.

Om du beslutar att radera din profil så gör du det under inställningar. En kontrollfunktion är inlagd där du måste kryssa i att du har förstått att raderande av profil är oåterkallelig. Dina uppgifter raderas från databasen och vi kan alltså inte hjälpa dig att få tillbaka informationen utan du behöver då lägga in profilen på nytt om du vill bli medlem vid ett senare tillfälle.

Kan jag registrera mig som musiker eller band?

Du kan som enskild person registrera dig i egenskap som t ex Låtskrivare och förtydliga att du spelar i band i rutan Beskrivning. För musiker och band finns annars andra forum och nätverk som är mer anpassade för det.

Ladda upp Mp3

Mp3-spelaren är “hjärtat” i medlemsprofilen och du kan ha upp till 5 ljudprov i din profil där alla måste vara i mp3-format. Observera att filnamnet på din Mp3 inte bör innehålla tecken som t ex å, ä eller ö samt mellanrum. Safari är en av de webbläsare som har problem att spela upp filen om filnamnet innehåller otillåtna tecken. Spelaren startar låten direkt om du har internetuppkoppling. Om du märker att spelaren står och “connectar” så prova att döpa om filen och ladda upp på nytt. Under “redigera” kan du välja valfri titel som innehåller t ex å, ä eller ö samt beskrivning av filen vad det är lyssnaren ska fokusera  eller vad din roll är i det vi hör.

Min profil är inte komplett?

Registering av profil sker i två steg.

1. Efter du skrivit in namn, adress, användarnamn och lösen så registreras uppgifterna när du avslutningsvis tryckt på BLI MEDLEM knappen. Då får då ett mejl, till den mejladress du angivit, med en aktiveringslänk som tar dig direkt till din nyregistrerade profil.

2. Här ska du nu komplettera med information om dig själv som Låtskrivare, Solist eller Producent. Därefter släcks texten “min profil är inte komplett”. Glöm inte att spara kompletteringarna annars fortsätter påminnelsen tills du fyllt i kompletteringen. Röst- och ljudprover är frivilligt och påverkas inte av påminnelsen. Men det är mycket större chans förstås att du matchas om en medlem får en “ljudbild” av dig som person.

Oregistrerad besökare, Basmedlem eller Premium?

När du registrerar din profil blir du automatiskt Basmedlem och registreringen är kostnadsfri. Du kan söka bland andra medlemmar och lyssna på uppladdade ljudprover. Du kan också ladda upp ljudprover på din profil som Basmedlem och andra kan ta kontakt med dig. Vill du kontakta andra medlemmar eller lägga in länkar till externa sidor krävs uppgradering till Premium. Här följer en lista på de funktioner och tjänster som skiljer mellan de två olika medlemskapen.

ICKE INLOGGAD BESÖKARE (Oregistrerad)

 • Kan se alla sidor men inte lyssna på ljudprover eller ta kontakt med någon medlem och därav inte få ut något vettigt av sajten.

BASMEDLEM

 1. Kan registrera profil och visa upp sig
 2. Kan ladda upp ett ljudprov
 3. Kan lyssna på andras ljudprover
 4. Kan söka medlemmar

PREMIUM

 1. Kan registrera profil
 2. Kan ladda upp fem ljudprover
 3. Kan lyssna på andras ljudprover
 4. Kan söka medlemmar
 5. Kan fylla i personlig text i “pratbubblan”
 6. Kan länka till externa sajter
 7. Kan kontakta andra medlemmar
 8. Får DivaSupport att släppa sin musik
 9. Får utvald förhandsinfo och erbjudanden
Profilbild eller Avatar?

Eftersom utseende har blivit en fixering i dagens samhäll och framförallt i musikbranschen där stylade artister med en väl underbyggd reklamkampanj nästintill strävar efter att ersätta lyssnandet med utseendet. En dålig låt när sällan framgång hur bildskön en artist än är. Men i hörlurarna är det inte många som bryr sig om utseendet. En bra låt är alltid en bra låt!

DivaMusic har valt att kalla sångaren eller sångerskan Solist där man ska ha möjlighet att välja en neutral avatar för att fokusera öronen på lyssningsprovet. En bild gör det alltid mer personligt och självklart väljer du själv hur du vill presentera dig.

Vad är skillnaden på att ladda upp ett ljudprov och att skicka in en demo?

Ljudprover laddar du upp under din profil och innehåller max 5 st olika prover (1 för Basmedlem) som kan illustrera röstens olika sångtekniker, en melodislinga med eller utan komp, en tidigare producerad egengjord låt eller cover osv… Oftast räcker ett smakprov på ca 30 sekunder för att bilda sig en uppfattning. Mp3-spelaren är hjärtat av medlemsprofilen och det här medlemmar lyssnar av ifall du passar till ett specifikt projekt.

Demo är en låt, behöver inte vara färdigproducerad, med en tydlig form, intro och outro, melodi och i förekommande fall text. Låten mejlas till demo@divamusic.se

Vad krävs för att registrera mig som LÅTSKRIVARE under min profil?

Är du låtskrivare men kanske inte världens bästa producent? Kanske skriver du bra musik men är inte så bra på texter eller tvärtom?​ Har du skickat din musik till ett antal skivbolag och musikförlag utan napp? Många upplever att det är svårt att ta sig in i musikeliten! I likhet med tusentals andra har du kanske provat dina alster på Melodifestivalen, Svensktoppen Nästa och diverse musiktävlingar utan resultat, fast du har på känn att du har en bra låt! Som i de flesta tävlingar finns det bara en första plats och resten hamnar oftast i skymundan. Det kan hända att den behöver produceras annorlunda, justeras i formen eller byta solist för att bli riktigt perfekt!

Sjunger du inte själv? En bra låt kräver en röst som passar till låten och gör låten rättvisa. Genom DivaMusic har du möjlighet att hitta rätt röst och en passande producent till din låt.

Ladda gärna upp några ljudprover så att medlemmarna kan få ett hum om din melodi passar deras produktion. Mp3-spelaren är hjärtat av medlemsprofilen och en “tyst” medlem hamnar ofta långt ner på prioritetslistan över tänkbara kontakter. DivaMusic lyssnar självklart igenom alla ljudprover som laddas upp och vi försöker också para ihop tänkbara kombinationer vi tror kan fungera bra.

Vad krävs för att registrera mig som PRODUCENT under min profil?

Vad är en duktig Producent? Har du/ni en professionell inspelningsstudio med sångbås, kontrollrum och teknisk utrustning värda miljoner? Någon som har en mikrofon, ljudkort och dator tar sig också rätten att kalla sig producent. Spannet är stort!

En bra låt kan visserligen göras på enkel utrustning men en erfaren producent har oftast andra roller som musikalisk arrangör, vana att plocka fram det bästa ur en solist i inspelningssituationen, en estetisk ådra där låten kan få helt nya proportioner med uppfinningsrikedom och tekniskt kunnande. Några lämnar bort sina mixar och bara spelar in medan andra arrangerar låten och lämnar ifrån sig en slutmix enl red book standard och gör hela produktionen fram till färdig master.

Det finns producenter som är väldigt skickliga att hantera egna instrument och kunna coacha en sångsolist medans det finns andra producenter som är mer inriktade på den tekniska delen. Därför har vi ett mer omfattande formulär för att det ska vara lätt att hitta rätt producent för ett specifikt låtprojekt.

En producent kan i många fall också vara låtskrivare eller trackmaker och bör då också registrera sig som låtskrivare.

Vad krävs för att registrera mig som SOLIST under min profil?

Är du sångerska eller sångare med en unik eller fantastisk röst? Har du stått i IDOL-köerna och längtat efter just din chans? Du vet att du är bra men kanske inte har rätta looken för dagens musikindustri? Utseende spelar alltså ingen roll för en lyssnare som har förmåga att njuta av bra musik. Är du en etablerad artist så är du förstås lika välkommen att registrera dig!​ Ladda gärna upp några röstprover så att medlemmarna kan få ett hum om din röst passar deras produktion. Mp3-spelaren är hjärtat av medlemsprofilen! DivaMusic lyssnar självklart igenom alla röstprovers som laddas upp och vi försöker också para ihop tänkbara kombinationer vi tror kan fungera bra.

Vem kan lyssna på mina ljudprover?

Är du inloggad som registrerad medlem så kan du lyssna på ett uppladdat ljudprov från Stallets där medlemmar dyker upp. Vill du ha ditt förstahandsval som första lyssning laddas det upp sist. När en profil öppnas kan man lyssna på de resterande ljudproven som finns uppladdat under medlemsprofilen. Varje medlem kan lägga upp fem ljudprover i form av Mp3, Basmedlemmar kan ladda upp ett prov. Har du material uppladdat på t ex Spotify, iCloud, MySpace eller andra sajter så kan du som Premiummedlem lägga in länkar i rutan Beskrivning. Läs också under Ladda upp röstprov.

3. Låtskrivare

Förkorta och konvertera till Mp3

Göra om en wav-fil till mp3 går jättesnabbt!
Du behöver inte ladda ned något program utan gör det online!
http://media.io/

Korta ned en mp3
Du kan sedan ta din nya mp3 och korta ned den med ett annat online program och välja ut de ”30 sekunder” du tycker är bäst!
http://cut-mp3.com/

Röstprov
Om du är solist och vill göra superenkla röstprov kan du prova detta gratisprogrammet http://audacity.sourceforge.net/ Du kan tom använda datorns inbyggda mikrofon. Tanken på sikt är att det skall finnas producenter i ditt närområde som skall kunna hjälpa till med detta!

Vad krävs för att registrera mig som LÅTSKRIVARE under min profil?

Är du låtskrivare men kanske inte världens bästa producent? Kanske skriver du bra musik men är inte så bra på texter eller tvärtom?​ Har du skickat din musik till ett antal skivbolag och musikförlag utan napp? Många upplever att det är svårt att ta sig in i musikeliten! I likhet med tusentals andra har du kanske provat dina alster på Melodifestivalen, Svensktoppen Nästa och diverse musiktävlingar utan resultat, fast du har på känn att du har en bra låt! Som i de flesta tävlingar finns det bara en första plats och resten hamnar oftast i skymundan. Det kan hända att den behöver produceras annorlunda, justeras i formen eller byta solist för att bli riktigt perfekt!

Sjunger du inte själv? En bra låt kräver en röst som passar till låten och gör låten rättvisa. Genom DivaMusic har du möjlighet att hitta rätt röst och en passande producent till din låt.

Ladda gärna upp några ljudprover så att medlemmarna kan få ett hum om din melodi passar deras produktion. Mp3-spelaren är hjärtat av medlemsprofilen och en “tyst” medlem hamnar ofta långt ner på prioritetslistan över tänkbara kontakter. DivaMusic lyssnar självklart igenom alla ljudprover som laddas upp och vi försöker också para ihop tänkbara kombinationer vi tror kan fungera bra.

4. Solister

Förkorta och konvertera till Mp3

Göra om en wav-fil till mp3 går jättesnabbt!
Du behöver inte ladda ned något program utan gör det online!
http://media.io/

Korta ned en mp3
Du kan sedan ta din nya mp3 och korta ned den med ett annat online program och välja ut de ”30 sekunder” du tycker är bäst!
http://cut-mp3.com/

Röstprov
Om du är solist och vill göra superenkla röstprov kan du prova detta gratisprogrammet http://audacity.sourceforge.net/ Du kan tom använda datorns inbyggda mikrofon. Tanken på sikt är att det skall finnas producenter i ditt närområde som skall kunna hjälpa till med detta!

Vad krävs för att registrera mig som SOLIST under min profil?

Är du sångerska eller sångare med en unik eller fantastisk röst? Har du stått i IDOL-köerna och längtat efter just din chans? Du vet att du är bra men kanske inte har rätta looken för dagens musikindustri? Utseende spelar alltså ingen roll för en lyssnare som har förmåga att njuta av bra musik. Är du en etablerad artist så är du förstås lika välkommen att registrera dig!​ Ladda gärna upp några röstprover så att medlemmarna kan få ett hum om din röst passar deras produktion. Mp3-spelaren är hjärtat av medlemsprofilen! DivaMusic lyssnar självklart igenom alla röstprovers som laddas upp och vi försöker också para ihop tänkbara kombinationer vi tror kan fungera bra.

Varför ska jag som solist ladda upp ett röstprov?

Sångrösten är ett fantastiskt instrument! Den är personlig och har oftast omedelbar igenkänning. Är rösten personlig eller unik, finns där goda musikaliska kvaliteter, behärskar du olika sångtekniker och kan variera rösten på ett intressant sätt? En del är självlärda och låter rent ut sagt skitbra medan andra kan ha tagit sånglektioner och lärt sig variera uttrycket men är inte självklart mer lämpade på en specifik låt av just det skälet. På DivaMusic är vi inte intresserade av hur du ser ut – det är bara det vi läser in med öronen som är det intressanta för att matcha den musik som ger din röst rättvisa!

​För att få en “ljudbild” av dig som sångare solist så fyller du i den musikinriktning du är mest intresserad av och ditt röstläge och omfång i den mån du känner till det. Dina chanser till matchning ökar förstås om du kan lämna minst ett ljudprov i form av Mp3. Har du din fil i annat format så finns det gratis konverterare på nätet. Ett smakprov på 30 sekunder räcker långt! En “tyst” medlem har av naturliga skäl svårt att göra sig hörd i mängden och vår erfarenhet är att en profil som saknar ljudprov är inte så intressant!

Undvik att processa ljudfilen med effekter till oigenkännlighet – det är din personliga röst och dess egenskaper som folk vill lyssna på och är intresserade av, sen är det producentens uppgift att lägga på eventuella effekter. DivaMusic lyssnar igenom alla ljud- och röstprover som laddas upp för att vara uppdaterade på vilka passande kombinationer som skulle kunna tänkas göras med andra medlemmar – något som du också själv som Premiummedlem kan söka upp på egen hand. Som Basmedlem kan du visa upp dig men inte aktivt söka upp andra, men andra kan kontakta dig. Du kan komplettera och byta ut ljudfiler närsomhelst.

​Du kan också välja att kompa dig själv på t ex gitarr eller piano så länge rösten inte dränks av musiken. Ladda gärna upp fler filer om det är olika aspekter av rösten som du vill demonstrera. En rockröst med dist och overdrive låter ju som bekant väldigt olikt en balladröst i huvudklang eller falsett. Weilande sångakrobatiska uttryck tillika rap levereras med fördel till bakgrundsmusik för att lättare kunna bedöma timing.

Enkla röstprov för dig som saknar utrustning

Om du är solist och vill göra superenkla röstprov kan du prova detta gratisprogrammet http://audacity.sourceforge.net/ Du kan använda datorns inbyggda mikrofon. Tanken på sikt är att det skall finnas producenter i ditt närområde som skall kunna hjälpa till med detta!

Behöver du konvertera en fil eller klippa ner en Mp3 så läs mer om detta “Konverterare för ljudklipp”

5. Producenter

Ska jag som producent mastra låten?

Skickas låten in färdigmastrad som demo så lyssnar vi men om den tas med på nästa album kommer vi förmodligen begära in slutmixen innan mastring för att göra detta på alla låtar vid det aktuella skivsläppet. Skriv gärna hur demon lämnas in. Vi kommer ut med specifika instruktioner till varje inblandad producent då vi har ett långsiktigt mål att närma oss EBU R 128 standarden på mixar av samtliga låtar som ges ut via DivaMusic Förlag.

Vad innebär den nya standarden EBU R 128 för mig som producerar?

De allra flesta i musikbranschen och övriga mediebranscher i dag är kritiska till de ljudmässiga problem loudness war har kommit att medföra. Knappast någon försvarar strävan efter att maximera den upplevda ljudnivån på bekostnad av ljudkvalitet och möjlig soundvariation.

Ändå väljer många att försöka höja den upplevda ljudnivån på sin egen låt eller sin egen produktion. Skälet till denna strävan är att människor vanligen brukar uppfatta det som låter starkare som att det även låter bättre, allt annat lika. Problemet är toppnivåutstyrningen i digitala ljudproduktionsmedier i kombination med att det bara finns två sätt att höja den upplevda ljudnivån. Båda dessa sätt medför dessvärre ljudteknisk förvrängning genom

 • minskad toppfaktor som leder till dynamikfel och distorsion (intermodulationsdistorsion)
 • överbetoning av det frekvensområde människan upplever låta starkast (3–5 kHz) vilket innebär klangfel.

Loudness war startade omkring 1990 och vapnen har blivit allt effektivare samtidigt som de allt större ljudtekniska problemen med ojämna nivåer och försämrad teknisk ljudkvalitet kan liknas vid en snöboll som bara rullar och rullar och blir allt större.

EBU R 128 är en standard som innebär att ljudets medelnivå mäts under en viss mättid och balanseras så att det upplevs låta lagom starkt i förhållande sin karaktär och hur den mänskliga hörseln upplever ljudnivån. Standarden har sin grund i omfattande psykoakustiska studier om människans hörsel med avseende på upplevd ljudnivå. Medelnivån ska ligga på omkring – 23 dB. Därmed får olika ljudproduktioner och enskilda spår möjlighet att låta på alla tänkbara sätt utan ljudtekniska fel orsakade av att de förvrängts i syfte att de ska upplevas låta starkare vid en given uppspelningsnivå.

Marginellt avvikande alternativ till EBU R 128 förekommer utanför Europa, exempelvis ITU-R BS.1770-3 i USA. Ett övergripande branschmål är en global lösning för de relativa nivåerna för ljudproduktion så att lyssnarna får möjlighet att njuta av all slags musik och övriga ljudproduktioner på för örat behagliga relativa ljudnivåer.

Med EBU R 128 blir musikproduktioner och övriga ljudproduktioner äntligen befriade från tvingande ljudteknisk och musikalisk likriktning! Nu kommer låtskrivare, artister, ljudtekniker och producenter att kunna skapa produktioner med ljud, sound och musik som låter som de vill att det ska låta utan rädsla för att överröstas!

Vad krävs för att registrera mig som PRODUCENT under min profil?

Vad är en duktig Producent? Har du/ni en professionell inspelningsstudio med sångbås, kontrollrum och teknisk utrustning värda miljoner? Någon som har en mikrofon, ljudkort och dator tar sig också rätten att kalla sig producent. Spannet är stort!

En bra låt kan visserligen göras på enkel utrustning men en erfaren producent har oftast andra roller som musikalisk arrangör, vana att plocka fram det bästa ur en solist i inspelningssituationen, en estetisk ådra där låten kan få helt nya proportioner med uppfinningsrikedom och tekniskt kunnande. Några lämnar bort sina mixar och bara spelar in medan andra arrangerar låten och lämnar ifrån sig en slutmix enl red book standard och gör hela produktionen fram till färdig master.

Det finns producenter som är väldigt skickliga att hantera egna instrument och kunna coacha en sångsolist medans det finns andra producenter som är mer inriktade på den tekniska delen. Därför har vi ett mer omfattande formulär för att det ska vara lätt att hitta rätt producent för ett specifikt låtprojekt.

En producent kan i många fall också vara låtskrivare eller trackmaker och bör då också registrera sig som låtskrivare.

6. Skivsläpp & Demo

Är det möjligt att släppa en låt på Divas album men också på min eget album?

Detta är inga problem! Du väljer vilken titel låten ska ha på DivaMusics skivsläpp där vi gör all registrering för den versionen. När du vill släppa din låt på eget album i framtiden, med samma eller annan artist, så väljer du en annan titel på låten och får då registreringen på Stim att bevaka den ekonomisk rättigheten för den versionen.

När kan jag skicka in en demo?

Använd mejladressen demo@divamusic.se när du känner att din/er låtidé har passerat vissa kriterier för att vara en lyssningsbar demo när det inspelade har en bestämd form, text och melodi. Har du/ni redan jobbat fram en färdigproducerad låt som är färdig i mix så är det lättare för lyssningspanelen att ta ställning om den kan färdigställas för nästkommande utgivningsdatum. De flesta i lyssningspanelen är tillika många producenter väldigt kapabla att höra potentialen också i ett halvfärdigt material och det finns inget krav att den låten ska vara färdigproducerad.

Tar jag några risker/förbrukar mina chanser när jag skickar in min demo?

Du kan skicka in hur många demos som helst under året. Vi lyssnar igenom allt. Du är ägare till demon och om vi tycker den har potential att släppas på kommande album så har vi alltid en dialog med dig och presenterar en handlingsplan. Inget material släpps eller publiceras utan att du har godkänt det. Ett avtal upprättas.

Vad är skillnaden på att ladda upp ett ljudprov och att skicka in en demo?

Ljudprover laddar du upp under din profil och innehåller max 5 st olika prover (1 för Basmedlem) som kan illustrera röstens olika sångtekniker, en melodislinga med eller utan komp, en tidigare producerad egengjord låt eller cover osv… Oftast räcker ett smakprov på ca 30 sekunder för att bilda sig en uppfattning. Mp3-spelaren är hjärtat av medlemsprofilen och det här medlemmar lyssnar av ifall du passar till ett specifikt projekt.

Demo är en låt, behöver inte vara färdigproducerad, med en tydlig form, intro och outro, melodi och i förekommande fall text. Låten mejlas till demo@divamusic.se

Vad innebär den nya standarden EBU R 128 för mig som lyssnar?

Strävan efter att påverka ljudproduktioner så att de ska upplevas låta högre än de är brukar kallas loudness war vilket kan översättas med ”ljudnivåkriget” på svenska. Loudness war omfattar även rena musikproduktioner.

EBU R 128 innebär att ljudets medelnivå mäts under en viss mättid och balanseras så att det upplevs låta lagom starkt i förhållande sin karaktär och hur den mänskliga hörseln upplever ljudnivån. Som lyssnare kommer du då att uppleva en jämnare nivå mellan olika låtar och inslag i ljudproduktioner av skilda slag.

I en stor del av världen pågår det nu bland lyssnare och musikbranschfolk något som kan beskrivas som en revolution i inspelningshistorien. Målet är att globalt standardisera de relativa nivåerna inom förekommande ljudproduktioner och uppspelningsmedier för att ge lyssnarna möjlighet att kunna njuta av all slags musik och övriga ljudproduktioner på för örat behagliga relativa ljudnivåer. I förlängningen torde du som lyssnare även kunna se fram emot högre ljudkvalitet och en större mångfald i fråga om sound och personliga musikaliska uttryck med EBU R 128.

EBU R 128 har sin grund i missnöje bland musikälskare, radiolyssnare och tv-tittare vilket de givit uttryck åt till skivbolag, radiobolag och tv-bolag under årtionden. Att reklaminslag många gånger upplevs låta extremt mycket starkare än det som lät dessförinnan och det som låter därefter är något många har erfarenhet av. Reklaminslag upplevs dessutom ofta låta störande illa.

Upplevelsen att reklaminslag låter störande illa har vanligen saklig grund eftersom ljudet brukar förvrängas för att det ska upplevas låta högre vid en given uppspelningsnivå. Så brukar också vara fallet med rena musikinspelningar. Förvrängningen handlar om

 • minskad toppfaktor som leder till dynamikfel och distorsion
 • överbetoning av det frekvensområde människan upplever låta starkast (3–5 kHz) vilket innebär klangfel.
Vilka sitter i lyssningspanelen och bedömer min/vår demo?

En första gallring görs internt på allt material som skickas till lyssningspanelen och vi ringer upp eller skriver till dig för att diskutera materialet. Vi har en grupp bestående av folk knutna till DivaMusic samt externa personer som tas in vid jämna mellanrum. Panelen består av etablerade musiker och låtskrivare, både professionella inom branschen men också vanliga lyssnare. Även erfarna inom olika genres tas in vid behov då ordinarie lyssningspanel inte räcker till för att bedöma en låt. Ljudteknisk kvalité är också en av bedömningskriterierna men mer som vägledning för om ytterligare mixare/producent behöver kopplas in för att färdigställa en låt.

7. Upphovsrätt & Skydd

Hur skyddas jag från låtstöld?

Ett ständigt debatterat ämne. Om det gäller eget material skall du aldrig ladda upp längre ljudprover än att lyssnaren kan bilda sig en uppfattning om de musikaliska kvaliteterna till exempel. Oftast räcker 30 sekunder för att få ett hum om det är denna röst jag letar efter eller om det är det rätta soundet som producenten har för min låt osv… Eftersom det krävs inloggning för en registrerad medlem så finns ändå ett visst skydd då sajten kan logga vilka användare som lyssnat på vad.

Har du en originaltext så bör du inte exponera låten i sin helhet, kanske ett smakprov på en bit av refrängen? Eller kanske nynna melodislingan? Laddar du upp en röstprov baserat på en cover är det inga problem. Stim ger inget upphovsrättsligt skydd för musik, se Stim för vidare info.

Hur skyddas mina registrerade uppgifter?

Din profil innehåller en del personinfo som bara DivaMusic har tillgång till. För medlemmar så visas endast ett sammandrag som kan se ut så här: Anna är Låtskrivare och Solist från Haninge i Stockholm. Tänk på att välja användarnamnet med omsorg.

DivaMusic kommer aldrig att ge ut eller sälja era personuppgifter till tredje part. Vi skyddar er identitet tillika era alster oavsett om de är ljudprover eller inskickade demos.

Kan jag skydda min musik?

Många använder inspelningsdatum på en fil genererad av datorn som ett bevis för en låt eller text som uppkommit, men det gäller då att ha backup på den på flera ställen. Ett gammalt men fortfarande lika effektivt sätt att skydda ett verk är att skriva ner noter/text, spela in och bränna en cd och skicka den i ett förslutet kuvert till sig själv. Oöppnat brev med giltig poststämpel kan ha en betydelse i en eventuellt rättslig prövning.

PUL – personuppgiftslagen

Medlemmarnas uppgifter lagras i en krypterad databas. DivaMusic är mån om din integritet och kommer aldrig att ge ut eller sälja era personuppgifter till tredje part.

SAMI

SAMI, Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, bevakar artisters och musikers ekonomiska rättigheter. I de fall det förekommer musiker, sångare, körare (“allt som hörs”) på en skiva så är det Diva Music som anmäler detta till SAMI så att ersättning kan delas ut till de medverkande. DivaMusic använder termen Solist om en sångare eller sångerska men om en låt som är utgiven också framförs offentligt i exempelvis radio så blir också Solisten automatiskt artist och har rätt till ersättning från Sami och i förekommande fall från Stim om solisten är registrerad som upphovsmakare.

Stim

Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, är en upphovsrättslig intresseorganisation för musikskaparna och deras musikförlag. I det här fallet för dig och övriga upphovsmän på en låt samt DivaMusic Förlag.

Det har tidigare varit en allmän uppfattning bland många att så fort jag har registrerat min låt hos STIM så är den skyddad. Så är inte fallet! Stim har till uppgift att bevaka den ekonomiska ersättningen till upphovsmännen när en registrerad låt spelas eller säljs i form av skiva eller laddas ner som köp. DivaMusic Förlag förlägger din låt tillsammans med dig och övriga upphovsmän på de låtar som ges ut. Avtal och fördelningsnycklar gås igenom inför varje utgivning. DivaMusic hjälper dig med registrering på Stim och andra nödvändiga instanser om din låt tas med på ett kommande album. Läs gärna mer om STIM 

Vad är upphovsrätt?

Upphovsrätten regleras enligt lag i Sverige och uppkommer i samma stund att du skapat ett verk, låt, text etc. Det kan vara fler upphovsmän på en låt eller text. Ett musikförlag, såsom DivaMusic Förlag är också med i listan av upphovsmän. Fördelningsnycklar och avtal skrivs i samband med att låten/verket beslutas vara med på nästkommande album. Som medlem i DivaMusic så tillämpar vi ”etik och moral” (se eget kapitel) som bra nycklar för ett positivt arbetsklimat medlemmarna emellan. Mer om upphovsrätt ”Att kunna leva på sitt skapande” en utmärkt pdf-folder från Justitiedepartementet

Vem äger rättigheterna till ett ljudprov/verk uppladdat på DivaMusic?

Du äger rättigheterna! Alla verk som läggs upp i DivaMusics databas är under icke exklusivt avtal. DivaMusic kan inte sälja vidare rättigheterna till verket till tredje person.

8. Media & Press

Pressreleaser och artiklar

Nedan spaltar vi de pressreleaser som gått ut från DivaMusic samt artiklar eller omnämnanden i media. Nyaste länken överst.

Ttela 2014-07-04 “Söker musikaliska kontakter via nätet”

7 dagar Uddevalla 2014-0605 se sid 10 “Skrev låten om kärlek”

7 dagar, Uddevalla, Trollhättan 4 jun 2014 2014-06-05 “Skiva öppnar upp för nya samarbeten”

7 dagar, Trollhättan/Uddevalla 2014-06-05, gå till sid 7

Uddevallaposten 2014-06-03

Mellerudsnyheter sid 13, 2013-06-05

Nynsäposten1 Nynsäposten2 pdf 7 jun 2013-06-07

Pressrelease DivaMusic 2013-06-03