Intervju med Melodifestival aktuella Tess Merkel i Alcazar

TESS-9568

Foto: Johan Lindskog

Hej alla DivaMusic medlemmar!
Jag fick möjlighet att lära känna Tess och hennes gulliga barn Neo och Minya under några veckor. Tess har haft en Showskola för barn i olika åldrar under två veckors tid här på Koh Lanta där jag bor under vinterhalvåret. Jag passade då på att göra en liten intervju med henne.

Kort om Tess Blond intensiv 43-åring med två barn, Neo 11 år och Minya 9 år. Pojkvännen Kenny är från England. Hon kommer från Nyköping där hon gick i skolan och i alla möjliga olika dansskolor och sångskolor. När det var dags att läsa gymnasiet blev det treårig Ekonomisk linje för hennes föräldrar tyckte att hon skulle ha ett ”riktigt” jobb. Men som hon säger – mitt jobb är på riktigt! Tess har varit med i nio st Melodifestivaler så 2014 blir nr 10. Fyra gånger med Alcazar, tre gånger som bakgrundssångerska/dansare och två gånger som koreograf.

Hur kommer det sig att Alcazar finns?
Det var Alexander Bard som jobbat med Andreas som presenterade ”Crying at the Discoteque” för honom men Andreas ville inte göra låten själv utan ville att hans bästa kompis Tess skulle vara med. Jag var då mitt uppe i skådespeleri så jag tyckte att ett ”popband” lät sådär. Men sedan körde vi bara och fick med oss Annika. Alexander gav oss två förslag på namn och det andra var Tsunami.

Hur är Alexander Bard när han inte är IDOL-Jury?
Alexander är rolig, intensiv och extremt smart. Man kan inte låta bli att tycka om honom och han är en fantastiskt stöttande person! Fast jag skulle inte velat bli kritiserad av honom som en 17-åring sökandes till IDOL….

Vilket av de gamla Alcazar Mello-bidragen tycker du mest om?
Absolut Alcaztar! Den har en skön text, musiken ger energi och säger allt om vad Alcazar är! Lite ”Välkommen till vår värld”

Ibland tar Alcazar pauser eller splittras, varför återuppstår ni?
Man jobbar väldigt mycket och ibland känner man att man inte uppskattar det man gör på samma sätt. Då kan det vara bra att pausa eller splittras för alla parters skull. Man känner att ”nu räcker det”. Sedan när man haft den där pausen ett tag så kommer det någon som ställer den där frågan om det inte är dags igen för Alcazar. Först tänker man nej, men sedan så hör man ”LÅTEN” och så är man inne i karusellen igen! Förra året 2013 var vi med som mellanakt och det var så himla roligt och vi fick så bra feedback. När Christer Björkman sedan ringde och ville ha med oss blev vi sugna bara vi fick rätt låt. Vi lyssnade på ganska många utan att det kändes ”Alcazar” men så ringde Fredrik Kempe upp och bad oss att komma och lyssna på ”Blame it on the Disco” och kärlek uppstod!

Skriver ni egna låtar?
Nej, vi har så många duktiga låtskrivare runt oss som kastar låtar till oss för att lyssna på eller tycka till om så det behövs inte riktigt. Vi är bra på andra saker! Men vi är alltid med i produktionen och lägger vårt eget sound och ändrar lite ibland.

Vad gör en låt till en bra Alcazar låt? Det får absolut inte vara en ballad. Men när vi hörde ”I am not a sinner nor a saint” så var det faktiskt en ballad som Sarah Dawn Finer sjungit in demo på. Låten var så bra så det blev en party låt med högt tempo istället! Det är spännande att en låt kan vara en ballad och sedan bli en poplåt men duktiga producenter bakom!

Vilka är dina favoritartister just nu?
Beyoncé och Foo Fighters

Vilken är din favoritlåt just nu?
Love on top

Tillbaka till Melodifestivalen. Vad händer precis före ni gå in på scenen?
Det är väldigt lugnt och tyst. Alla är väldigt fokuserade. Andreas brukar knyta sina skosnören flera gånger :)

Är du någonsin nervös?
Alltid pirrig men inte nervös. När man sedan sitter i Geenroom så har man en skön känsla i kroppen. Nu har man gjort vad man kan och sedan är det bara att vänta.

Känner ni att det bara är kul att vara med eller vill ni vinna?
Självklart vill vi vinna! Annars är det ju ingen idé att vara med. Det är faktiskt dags nu för Alcazar!

Ni fick en ”fribiljett” till Eurovision från Storbritannien för några år sedan men tog den inte, varför?
Jag vet inte, det kändes inte helt rätt bara.

De flesta andra nuvarande och före detta Alcazar deltagare har ställt upp som soloartister, skulle du kunna tänka dig att köra solo?
Ja, absolut! Vet bara inte vad det skulle vara för låt, men det skulle vara kul!

Hur laddar ni upp månaden innan Mello?
Det kommer att bli mycket jobb. Vi kommer leva, andas och sova ”Blame it on the disco” Vi kommer att jobba med sångcoach, koreografi. Prova kläder. Allt är fokuserat på den ”Mentala plogen” ALLT BLIR ETT!

Nu är du på semester/jobb på Koh Lanta hur trivs du?
Det är första gången jag är här och allt har varit bättre än jag förväntat mig. Barnen trivs i skolan och vi får massor med härlig tid med varandra. Hade inte Mello varit hade jag lätt varit kvar en månad till eller två!

När du inte jobbar med Alcazar, vad gör du då?
Producerar shower, gör koreografi, dubbar barnfilm mm.

Showskola på Koh Lanta för barn!
Vi planerar redan för nästa år och kommer att utveckla konceptet ytterligare och försöka få hit fler duktiga människor inom branschen så att vi kan utveckla med sångcoachning, låtskrivarcamp mm.

Vart har Alcazar turnerat? Känner folk igen dig?
Australien, Polen, Ryssland, USA m.fl. Blev faktiskt igenkänd här på Lanta inne i en affär av en engelsman med sin ryska fru som ville fotas med mig. Helt otroligt då jag traskar runt helt osminkad i flipflops…

Vad är det konstigaste som hänt på Melodifestivalen?
Ingenting vi själva märkte, men när vi tävlade med ”Stay the night” så fungerade inte vår LED-vägg med Alcazar temat utan det som var i bakgrunden var Shirleys ”kärleksröda blommor” eller något i den stilen.

Hur är teamet bakom kulisserna på Melodifestivalen?
Helt fantastiska, alla dom bästa är där. Det känns som en stor härlig familj!

Vad gör du på fritiden? Yoga, är med barnen, umgås med vänner. Försöker njuta av livet.

//Intervju gjord av Mia Terngård DivaMusic