Idol 2013

Simon DivaMusic

Äntligen är Idol tillbaks i TV rutan! Det är många som har stått i kön och hoppats på att bli Sveriges nästa Idolvinnare! 2010 stod en av DivaMusics medlemmar Simon Lingmerth i kön och här är hans Idolhistoria!

Hur kom det sig att du sökte till Idol?
Efter att ha funderat på det några år, men aldrig kommit iväg (för att jag alltid varit lite skeptisk när det gäller underhållningsprogram av den typen), var det min fru som fick mig att hoppa in i kön på Plattan, utanför Kulturhuset i Stockholm. Vi skulle se Lady Gaga på kvällen och såg det som en kul grej!

Hur länge fick du stå i idol kön?
Det var nog ett par-tre timmar, minns inte riktigt, men det var lite kallt och regnigt. Vid ett tillfälle var vi faktiskt på väg att gå därifrån, men då uppstod en ficka i kön, och vi kunde gå rakt in! Det var väl mitt öde att komma in, just den gången!

Hur var det att träffa juryn som då bestod av Anders Bagge, Laila Bagge och Andreas Carlsson?
Detta var ju inte i samband med första kön man stod i, utan några veckor senare, så man hade lite tid att förbereda sig. Det var lite smånervigt med alla kameror och ljus, och jag kommer ihåg att jag var krasslig i halsen. Jag kände att jag inte hade något att förlora och försökte ha skoj, helt enkelt! När jag väl börjat sjunga släppte nervositeten och då kunde man ju jamma loss!

Hur var juryn egentligen?
De var trevliga och professionella, ungefär så som man ser dom på TV. Under min audition sjöng de med och tjoade, så det blev trevlig stämning.

Hur var känslan att få en guldbiljett, var alla eniga?

Ja, de var eniga, vilket var enormt kul! Jag önskar i efterhand att jag kunde njutit lite mer av det, men jag var ganska upptagen med att inte göra bort mig själv för mycket, haha!

Hur var slutaudition? Vilket moment var jobbigast? Var juryn positiva till dina framträdanden?
Under slutaudition tyckte jag att momentet med gruppframträdande på fyra personer var värst. Vi hade några få timmar på kvällen (eller rättare sagt natten), på att öva ihop oss, hitta ett sound och förbereda ett schysst framträdande. Efter en sen natt och en tidig morgon gjorde vi ett helt OK framträdande, men det var lite flamsigt ibland. Det kändes frustrerande att man inte fick mer tid för förberedelse! Solosången kände jag mig definitivt mer hemma med, så då kunde jag vara ganska lugn och vad jag minns fick jag fina ord.

Du gick vidare till Kvalveckorna vad kände du inför live uppträdandet?
Det var en helt ny upplevelse och det kändes riktigt häftigt. Vid det här laget fokuserade jag starkt på att ha kul och att göra ett härligt framträdande – att gå vidare hade förstås varit spännande, men det var inte det viktigaste just då. Jag kommer ihåg att jag grät efter utröstningen, så det var väldigt kraftfullt i stunden. Man hade hunnit knyta band till de andra deltagarna och att inte få följa med på den sista resan kändes trist! Uppträdandet är absolut det starkaste jag tar med mig av hela Idol-upplevelsen.

Vad har Idoldeltagandet betytt för dig?
Rent karriärmässigt, inte mycket. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med mitt artisteri, så jag gjorde inte så mycket av det efter deltagandet i tävlingen. Jag hade jobbat som artist på Wallmans Salonger tidigare och det är oftast med Wallmans jag jobbar nu också.
Däremot fick jag en större kännedom om mig själv som person och en stor respekt för dom som hanterar media, tv och det “offentliga ögat” dagligen.

Hur hanterade du media?
Jag fick inte så mycket uppmärksamhet av media, i alla fall inte så att det blev påträngande, vilket jag är glad för. Min skepsis till underhållningsprogram och media fanns däremot kvar i bakhuvudet, så jag försökte att inte sväva ut för mycket när jag väl var i kontakt med t.ex. journalister. Jag var helt enkelt ärlig, men försökte ändå tänka efter innan jag talade.

Har du något tips till andra som vill söka till idol?
Bestäm dig för att söka och gör det helhjärtat, men tänk igenom vad du faktiskt vill i slutändan. Vill du bli en skivartist? Är du redo att ställa dig framför tusentals människor och uppträda? Är det bästa du vet i hela världen? Om svaret är ja, kör all in.
Och mer konkret; se till att du har en bunt sånger som du kan sjunga på studs, om så någon väcker dig mitt i natten – det kan hända!

Vad gör du idag?
Främst jobbar jag som ledare för skapande verksamhet med barn på sjukhus, precis som för tre år sen! Ibland hoppar jag in som artist på Wallmans On Tour, vilket är väldigt skoj och inspirerande. Samtidigt är jag i startgroparna med mitt egna företag, Souling Creative Productions och jobbar med studion hemma i sovrummet. Min hemliga dröm är att få dubba en Disneyfilm. Nu var det visst inte så hemligt längre…
//Simon Lingmerth
  • Annelie

    Glömmer inte SImon som var så snäll och satt med mitt cancersjuka barn när han var på avdelningen en kväll. Önskar dig allt gott och att ditt nya företag kommer att bli precis så som du önskar dig!! /Kram från en änglamamma