Problem att uppgradera till Premium?

Vi har just avslutat möte med vår webbmaster. Flera Basmedlemmar har haft problem att uppgradera sitt medlemskap till Premium då felmeddelande säger att registreringsdatum har gått ut. Problemet ligger hos en leverantör för betalningsfunktionen som kopplar till PayPal vilket gör att vi håller på och förbereder att byta till en mer automatiserad och hållbar lösning. Detta kommer ta några veckor men vi meddelar i tid när vi tar ner sidan för underhåll och uppgradering av programvaran.

Under tiden fungerar förstås vanlig bankgiroinbetalning till bankgiro 113-6001 med betalningsmottagare Divalete Musik. Vid betalning uppger du registrerat användarnamn på DivaMusic som referens och skickar sedan ett mejl till stefan@divamusic.se så du kan få din betalning samt uppgradering bekräftad.

Gladeligen Diva/Stefan